Е Л Е Г И Я   О Т   Р У М Ъ Н И Я

 

            1481 км, една държава, три нощувки, много прекрасни спомени….

Всичко започна на 10.10.2013 г., когато се качих на автобуса заедно с нашите приятели от различни европейски държави, което направи пътуването още по-вълнуващо.

            Румъния е всичко онова, което не очаквате и в същото време е като огледално копие на България. С какво точно е различна? Беше ми любопитно да разбера.

            На път за Букурещ за кратко се отбихме в Русе – „малката Виена” на Балканите и успяхме да усетим аристократичната му атмосфера.

            Почти импровизирано се видяхме с Букурещ, където един ерудиран млад екскурзовод за кратно време успя да ни покаже и разкаже много неща. Букурещ е огромен и ако не го познавате или отивате там за пръв път, непременно си намерете приятелче, което да ви води по всички кръстовища, светофари, булеварди или си носете GPS  с актуални карти.

            В музея на селото се радвахме на мекото есенно слънце, което огряваше десетки разнообразни селски къщи от всички краища на Румъния.

            Измъкнали се благополучно от големия град , поехме по пътя за Онещи, където ни чакаха нашите румънски домакини. Отседнахме в Тротус хотел. Много се радвах, че всички бяхме заедно под един покрив, защото постоянно се събирахме и се забавлявахме.

            На другата сутрин направихме разходка из централната част на града. В Онещи е родена гимнастичката Надя Команечи – носителка на 5 златни олимпийски медала и първата гимнастичка на която е дадена оценка 10. В спортната зала, носеща нейното име ни представиха демонстрации на гимнастически съчетания, борба (свободен стил), карате и джудо.

            В колежа на домакините се научихме как да правим туршии и се справихме най-бързо от всички делегации, при това напълно самостоятелно! След обяд отпътувахме за Бакъу, където се включихме в екстремни спортове в парк Авентура – Магура. От всичките шест писти не успях да мина само две (за жалост), защото времето напредна, ставаше тъмно и трябваше да тръгваме. Ако искате да усетите адреналина във вените си или ако търсите активно забавление, тогава този парк е точното място!

            В последния ден (13.10) отпътувахме за Бран, известен с прословутия замък на граф Дракула – място, в което се стичат туристи от къде ли не. Всъщност това е една голяма болярска къща, с много дърво в интериора, малки стаи, ниски тавани, тесни коридори и лабиринти от проходи – не е онази крепост, която сте гледали във филма. С интерес разгледахме залите,в които бяха представени различни средновековни уреди за мъчения. Не може да се каже, че посещението на Бран е загуба на време – мястото е много интересно и красиво.

            Но стига толкова Бран, чака ни още път! Отправяме се към Брашов. Той е лек хаотичен, като всички по-големи градове, с много барокови детайли, подпрян от едната страна от планина. Най-интересната забележителност на Брашов е Черната църква – една от най-големите готически църкви в Румъния. Тя е получила това име след голям пожар през 1689 г., след който стените й почерняват.

            Естествено всяко начало си има край и като край на пътуването имахме парти, на което танцувах толкова много, че на следващия ден имах мускулна треска! Но всичко си заслужаваше! Прекарах си невероятно и с удоволствие бих го повторила!

                       

                                                                                  Мариам Векуа – 10 б клас

At first page 1 of 3 Next page
DSC04107
DSC04112
DSC04118
DSC04121
DSC04123
DSC04127
DSC04129
DSC04130
DSC04138
DSC04140
DSC04143
DSC04148
DSC04152
DSC04153
DSC04155
DSC04157
DSC04158
DSC04163
DSC04166
DSC04179
At first page 1 of 3 Next page