Добре дошли в сайта на III ПМГ "Академик Методий Попов" гр. Варна!

     В III ПМГ "Акад. Методий Попов" днес се обучават 699 ученици в 25 паралелки. Гимназията е с утвърден авторитет сред училищата в гр. Варна и нейните възпитаници са конкурентноспособни, с достойно място в живота. Заслугата за това е на учителите и учениците, които заедно градят авторитета на училището, изпълнени с любов към науката, към хората, към родното училище нашата ТРЕТА ГИМНАЗИЯ, единствена и неповторима за всеки, свързал по един или друг начин живота си с нея.

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ НА ТРЪГВАНЕ

Зрелостниците от Випуск 2019 година на Трета ПМГ „Акад. М.Попов” се обединиха около благотворителна инициатива в полза на младежи с множество увреждания в Дневен център „Слънчевата къща”. На тържеството за изпращането им от училище голяма част от тях се появиха не с официални тоалети, а с авторски тениски по художествен проект на Мирела Марева от XII а клас. Голямото сърце в центъра на рисунката очевидно не символизира анатомичния орган, а сърцето, лоното на душата на човека. Наши зрелостници гостуваха в ДЦПЛУ „Слънчевата къща” и сами връчиха дарението на управителя в размер на 900 лева, и се повеселиха с младежите там. Нека ги поздравим за тяхната щедрост и социална ангажираност, нека благодарим и на техните класни ръководители – г-жа Нина Димова, г-жа Кристина Иванова и г-жа Силвия Пехлева! Благотворителните инициативи са традиция в Трета гимназия. Изкуство е да дадеш, да бъдеш солидарен!

 

ПРАЗНИК НА СВЕТЛИНАТА

На 16 май 2019 г.  НАОП "Николай Коперник" отбеляза Международния ден на светлината. В празника участваха и ученици от Х клас на Трета природоматематическа гимназия “Академик Методий Попов“- гр. Варна. Те се запознаха с различни светлинни източници, с историята на електрическата лампа и промяната и в годините. Учениците не само наблюдаваха подготвените физични експерименти, свързани с различни светлинни явления, но и участваха в експериментите. Използвайки опитните постановки  те извършиха експерименти, свързани с разпространение на светлината в различни среди, нейното отражение и пречупване и прилагането на тези явления за създаване на иновации и технологии в медицинските изделия, високоскоростен интернет, енергийно ефективно осветление, сензори с висока чувствителност, спестяване на онлайн данни, опазване на културното наследство, възобновяема енергия и много други. Запознаха се с принципа на функциониране на човешкото око, телескопа и далекогледа. Научиха и как сами да си направят спектроскоп. След това наблюдаваха и презентация, свързана с интересни светлинни явления в атмосферата .За съжаление, поради голямата облачност не можаха да извършат предвиденото наблюдение на Слънцето.

 

Конкурс От Земята към звездите“

посветен на 40-та годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов

В конкурса „От Земята към звездите“, организиран от Община Варна, РУО – Варна,  НАОП „Н. Коперник“ и РБ „ П. Славейков“ – гр. Варна заедно с над 450 ученици от София, Варна, Габрово, Ловеч и Белослав участваха и учениците от 10 клас на Трета природоматематическа гимназия „Академик Методий Попов“ – гр. Варна. Чрез средствата на изобразителното изкуство, литературата и моделизма, учениците изразиха своите мисли, чувства и творчески идеи, свързани с историческия полет на Георги Иванов, Космоса и космонавтиката като цяло.

Второ място в направление „Модели и макети“ заеха учениците от 10д клас: Адриян, Давид и Магдалена с ръководител Г-жа Гинка Янчева, а всички участници, представили се на конкурса  с рисунки, постери, модели, макети и съчинения получиха грамота за участие. Награждаването на призьорите в конкурса се проведе в зала "Николай Петров" на НАОП "Николай Коперник", гр. Варна, като гост на тържеството бе поканен и третият български космонавт Красимир Стоянов.

 

Муса Абди от 11 б клас е поредното „Златното момче“ на Трета ПМГ „Академик Методий Попов“! Като голмайстор на юношеския отбор по хокей на лед до 18 години в Дивизия III A, Муса заслужено спечели златен медал на Световното първенство през март 2019 г. Освен реализация в спорта, Муса си е поставил амбициозната цел да кандидатства в Медицинския университет и като бъдещ лекар да продължи дългогодишната традиция на Нашата Трета! Пожелаваме успехи!

 

 

ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО

 

Трета ПМГ „Акад. Методий Попов” – Варна се включи в отбелязването на 25 март – Благовещение и Ден на търпението със следните инициативи:

-          Дискусия на тема – „Има ли граници търпението” - IX б клас – водещ дискусията представител от борда на ученическия съвет;

-          Дискусия на тема -  „Добродетел ли е търпението?” - X а и X в клас - водещи дискусиите представители от борда на ученическия съвет;

-          Изработване на постери на тема  „Какво не можем да търпим”- английски  език – VIII г с ръководител Наталия Памукова – стaрши учител по английски език;

-          Литературни есета  - X б, X в и X г клас – ръководител Елена Пашанска – стaрши учител по български език и литература;

-          Дърво на търпението – изработено от ученическия съвет и поставено в гимназията. На него в рамките на 4 дни / от 25.03.2019 до 28.03.2019/ учениците могат да поставят своите послания за търпение, разбирателство, толерантност.

 
Отборът на Трета ПМГ "Акад. Методий Попов" по хандбал /девойки VIII - X клас/ спечели първо място в Областните ученически игри!
 

Маргарита Славова - ученичка от Трета ПМГ „Акад. Методий Попов“ и член на Литературен клуб „Касталия“ към ОДК – Варна, спечели ПЪРВО място за литературно творчество /проза/ в организирания от Националния дворец на децата Национален конкурс „Моите детски мечти – 2019“.

 

100 години от рождението на Ричард Файнман

На 23.11.2018г. в ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник “се проведе заключителен етап на фестивала посветен на 100-годишнината от рождението на един от най-забележителните физици – Ричард Файнман. Ученици от Трета ПМГ“Академик Методий Попов“, с ръководител г-жа Гинка Янчева, участваха в експозицията с изработени от тях постери, макети и модели на молекули, системи от планети, информационни табла и електрически вериги, съзвездия. Сценични изяви, забавни опити и експерименти също бяха част от програмата. Ето и самите участници и част от изработените от тях произведения:

10 а кл.

1.Антоанета Кирилова Велева

2.Виктория Светославова Казакова

3.Доника Руменова Иванова

4.Ина Мирославова Нинова

5.Моника Пламенова Стойчева

6.Натали Валентинова Жекова

7.Николета Руменова Иванова

8.Полина Аркадий Игнатова

9.Ралица Василева Рачкова

10.Розалин Наджи Филипос

11.Сиана Живкова Стоянова

12.Станислава Косьова Даскалова

13.Тунай Тахир Салиев

14.Янна-Мария Николаева Маринова

 

10 б кл.

1.Данчо Александров Александров

2.Десислава Росенова Попова

3.Емилия Емилянова Кирчева

4.Жаклин Николаева Игнатова

5.Йоана Пламенова Петрова

6.Мартин Георгиев Марулев

7.Николета Валентинова Байкушева

8.Симона Димитрова Стоянова

 

 

Ние в Трета ПМГ също празнувахме 26 септември – Европейския ден на езиците.

Изготвихме информационно табло за европейския клон на индоевропейските езици и подредихме изложба с книги на 13 езика. Но най-интересна както за ученици, така и за учители, се оказа викторината „Познай кой е този език?”. Мнозина се включиха в предизвикателството, а безспорният победител беше г-жа Стела Петрова. Нали тя е ръководителят на нашия отбор на знаещите!:)

 

 

Други постижения

Документи

Стратегия за развитие на училището
Годишен план
Обучение в условията на COVID-19
Безопасна работа в интернет
Етичен кодекс
Програми и политики
ДЗИ
НВО
Седмично разписание
График ваканции и смени
График консултации
График класни и контролни работи
График спортни дейности
График изпити
Учебници
Свободни места за ученици
Униформи
 

Финансови и административни документи

Стипендии
Бюджет на III ПМГ "Акад. М. Попов"
Профил на купувача
Достъп до обществена информация
Вътрешна политика за защита на личните данни
 

Полезни връзки

МОН

РУО – Варна
Община Варна

Прием в ИУ - Варна

 

За подаване на сигнали по обхвата на деца и ученици:

тел. 0800 10 112

e-mail: obhvat@mon.bg