Резултат с изображение за pink shirt day 2015 logo Резултат с изображение за pink shirt day 2015 logo Резултат с изображение за pink shirt day 2015 logo 

 

ДЕН на РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА (Pink Shirt Day)

25.02.2015 г.

Една инициатива на фондация „Човек Плюс” - българската реплика на глобалната проява:

„Международен Ден за противопоставяне на тормоза в училище”

/Anti-Bullying Day)

Какво и Защо е „Денят на Розовата фланелка” ?

Всяка година, последната сряда на февруари, е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Той е познат също и като Ден на розовата фланелка“/Pink Shirt Day/.На този ден участниците са помолени от инициаторите на събитието да носят розово, за да изразят своята позиция за неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва като протест срещу инцидент, свързан с тормоз, в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище, група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите по-горе двама ученици, решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците и от други училища чрез sms-и, имейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия, Гордън Кембъл, обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище.

На следващата година, на 25.02.2009 г., също много ученици честват този ден, идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише „тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.

Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. около 1 милион ученици от над 25 страни честват този ден.

В България, фондация „Човек Плюс”, като част от системата и програмата за мониторинг и превенция на насилието в училище, инициира и популяризира провеждането за първи път в България на този ден на 29.2.2012 г. и приканва училища, които желаят, да се включат по начин, който намерят за подходящ, в това събитие.

Ако в началото през 2012 г., когато за първи път в България се провежда тази инициатива, откликват около 30 - 40 училища, през 2013 г. училищата стават почти 100, през 2014 г. - 3-цифрено число.

Ето и някои известни личности, които подкрепят Pink Shirt Day и са срещу тормоза:

Роб(ърт) Патинсън (звездата от „Здрач”/Twilight/), Даниъл Радклиф (Хари Потър в едноименния филм), Джим Кери,  поп звездата Лейди Гага,  Джош Хътчерсън - звездата от култовия филм „Игрите на глада”, Елън Дегенерис и др. известни личности. Президентът на САЩ, Барак Обама,  е също сред тях.

 

 

 

ВЪЗРАСТОВА ДИНАМИКА на НАСИЛИЕТО, ТОРМОЗА, АГРЕСИВНОСТТА

                                                САЩ                                                                                                                     ЗАПАДНА ЕВРОПА

 

 

БЪЛГАРИЯ

СПОДЕЛЯНЕ на ТОРМОЗА с УЧИТЕЛИ и РОДИТЕЛИ у нас и в чужбина  

Всяка учебна година в III ПМГ „Академик Методий Попов“ се провежда изследване на  реалната ситуация на тормоз в гимназията – степен на значимост на проблематиката, формите на тормоз, местата, на които би могъл да се случи, нагласите на нетърпимост към насилие, начините за справяне с тормоза.

Анализът на анкетата, проведена в началото на 2014/2015 учебна година, в която участваха 258 ученици от IX XII клас, води до следните изводи:

1.      Намалява тормозът в училището в различните  му форми.

2.      Видовете тормоз са дразнене, клюки и обиди. Техният дял  е постоянен през годините.

3.      В училището няма физическо насилие, кражби, изнудване.

4.      Учениците не приемат дразненето като тормоз и често го неглижират.

5.      Помощ се търси в приятелската група и рядко от възрастни или от служебно ангажирани лица.

6.      При потърсилите помощ от учител или психолог тормозът в последствие е преустановен.

Нека всеки от нас – малък или голям, да направи нещо, което прецени за подходящо, за да ограничим тормоза и насилието.