Добре дошли в сайта на III ПМГ "Академик Методий Попов" гр. Варна!

     В III ПМГ "Акад. Методий Попов" днес се обучават 669 ученици в 25 паралелки. Гимназията е с утвърден авторитет сред училищата в гр. Варна и нейните възпитаници са конкурентноспособни, с достойно място в живота. Заслугата за това е на учителите и учениците, които заедно градят авторитета на училището, изпълнени с любов към науката, към хората, към родното училище нашата ТРЕТА ГИМНАЗИЯ, единствена и неповторима за всеки, свързал по един или друг начин живота си с нея.

 

На 21-22 април 2023 година, в Добрич, се проведе заключителния етап на Деветата Национална конференция,по гражданско образование "Семейство - училище - общество". Домакин на събитието бе СУ "Св.Кл.Охридски". Бяха представени редица есета, разкази, презентации, проекти, филми и др. в  три възрастови групи, от ученици от цялата страна. Никола Неделчев от Хг клас на нашата гимназия грабна първото място  и златен медал в категория "Презентации", в трета възрастова група, със свой разтърсващ анализ на проблемите на световния океан. Представянето му беше стабилно и убедително! Самата му презентация имаше много достойнства и беше естетска, съчетаваше илюстрации в стил на детски наивизъм и много диаграми със статистика - в контраст. Никола се справи отлично с презентирането, имаше послания, ясна дикция, забързана динамика на речта, постави важни смислови акценти, допълни информацията на слайдовете, отговори на всички въпроси уверено. Щастлив е и той, и неговият учител Диана Маркова. След сребърния медал на нашата ученичка Дарина Димитрова от преди 3 години, Никола Неделчев осъществи максимума - златен медал! Наистина е важно младите хора по-често да издигат глас за устойчиво развитие, да покажат разбиране и ново мислене, интегрирано знание по глобалните проблеми. Благодарни сме на почтеното жури, на организаторите на конференцията, които положиха много усилия за координиране и менажиране във времето на конференцията, на ръководството на гимназията, което ни подкрепи да участваме.

 

 

Големият Великденски заек пристигна малко по-рано тази година, за да стане част от проекта по немски език на XI б клас. Мястото на действието беше отново Немската читалня на Окръжна библиотека – Варна, а  темата – Великденските традиции в Германия. В традициите се преплитат мит, история и съвремие и в този нестандартен час старият разказ за пътя на Христос към Кръста и Възкресението бе последван от веселата история на Училището за зайци „Die Hasenschule“. Бе казано още, че традицията повелява на празника да има и домашен козунак и шоколадови яйца. И едва ли някой би се отказал от това.

 

Седмицата на безсмъртието, посветена на 150 години от гибелта на Апостола на свободата, III ПМГ „Академик Методий Попов“ отбеляза с редица прояви:

-         По идея на учителя по история Вл. Христов ученици от девети клас  преписаха тефтерчето на Васил Левски;

-        Ученици от десети клас се включиха в националната инициатива на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Пловдив, подкрепена от МОН,  за съвместното отбелязване на годишнината чрез  едновременно рецитиране на Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ на 17.02.2023 г.  в 12.00 ч., за да отдадат почит към паметта на Апостола по един нетрадиционен начин и да съпреживеят мощта на Ботевото слово. Видеа  и снимки от училищния рецитал са публикувани на специална за целта електронна платформа.

-         Участниците от клуб „Дебати“ сами подготвиха и раздадаха флаери с лика и мисли на Левски;

-         Включихме се в шествието и общоградското поклонение пред паметника на Васил Левски на Алеята на Възраждането в Морската градина, организирано от община Варна.

 

Думата милосърдие съдържа в себе словосъчетанието „мило сърце“. Това е чувството да изпиташ състрадание и желание да помогнеш, когато някой страда и се нуждае от това. То ни е съхранило през вековете и ни е изградило като морални същества. Възпитанието в истински добродетели и състраданието, което носим в душата си, ни кара да вършим добри дела и ни сближава.

По инициатива на Ученическия съвет и с подкрепата на ръководството, Трета ПМГ "Акад. Методий Попов" организира двудневна кампания под наслов „Да подадем ръка“ в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия. За два дена бяха събрани над 20 чувала с нови топли детски, дамски и мъжки дрехи, завивки и хигиенни материали. В разкритата от БЧК банкова сметка внесохме 1420 лева. В петък предадохме събраните материални дарения на Български Червен кръст - гр. Варна, за да заминат с организиран транспорт още в събота към нуждаещите се.

Направените дарения са свидетелство за съпричастност и солидарност на училищната общност на гимназията към пострадалите от двете държави.

 

И тази година нашата Трета бе обхваната от коледния дух на благотворителността. В кампанията „Коледа със сърце“ се включиха ученици, учители, родители и служители.

Тазгодишната кауза бе насочена към Детско хирургично отделение и Клиника по Педиатрия към МБАЛ „Света Анна“, гр. Варна.

Благотворителните инициативи бяха разнообразни и съпроводени с коледно настроение. С голям интерес и въодушевление премина състезанието „Какво? Къде? Кога?“. Два дни коледният базар събираше любителите на вкусни изкушения и ръчно направени сувенири. Както винаги от 2012 година актовата зала се оказа малка за желаещите да се потопят в коледната магия, подготвена от младите таланти на гимназията.

Със събраните средства се закупиха две аспирационни помпи, седем детски инхалатора и една надоперационна маса, които с благодарност бяха приети от персонала на двете отделения.

 

Немските коледни традиции – това бе темата на празничния проект на XI б клас за часа по немски език, който се проведе на 21. декември в Немската читалня на Окръжна библиотека във Варна. Учениците разказаха за коледните обичаи в Германия и посрещнаха Дядо Коледа, който пристигна специално за празника с елена Рудолф. После белобрадият старец чу много стихотворения и почти професионално изпълнени коледни песни. И разбира се имаше коледно настроение, баница и сладки, за които се бяха погрижили усмихнатите момчета и момичета от  XI б клас.

 

Нашите момчета от отбора по баскетбол VIII-X клас са шампиони на Общинските ученически игри! Момчетата показаха много мъжка игра, борбеност и се раздадоха на терена На полуфинала отбора на III ПМГ „Академик Методий Попов“ отстрани ПГ по Електротехника с 57:37. На финала нашите момчета се изправиха срещу фаворитите от I ЕГ, като срещата беше много оспорвана. С много хъс, борбеност и по-добра игра отборът ни записа победа с 53:48! Благодарност на техните треньори – г-жа Снежана Куртева и г-н Георги Иванов!

Честито, шампиони!

 

На Общинските ученически игри за 2022/2023 г. отборът по волейбол – момичета на Трета ПМГ „Акад. Методий Попов“ след оспорван двубой и победа над отбора на СУХНИ „К. Преславски“ се класира за полуфинал.

Желаем ви успех, момичета!

 

По традиция на Международния ден на „Доброволеца“ - 5 декември 2022 г. в залата на Юнашки салон се проведе ежегодната церемония по награждаване на ученици – доброволци „Пиър на годината 2022“ на Дирекция „Превенции“, Община Варна.

Отличените ученици са доброволци към Училищния превантивен клуб - постоянна извънкласна организирана форма за осъществяване на превенция на рисковото поведение сред ученици от VIII – XII клас, в проблемни области като наркотици и други психоактивни вещества, рисково сексуално общуване, трафик на хора, асоциално поведение и рискове в онлайн пространството. Превантивната работа се осъществява по метода „връстници обучават връстници”.

От Трета ПМГ „Акад. Методий Попов“ наградените доброволци в категорията „Изключителна активност в училищния превантивен клуб“ са: Василена Стоянова от 11 „д“ клас и Натали Атанасова от 10 „в“ клас. Наградените получиха плакети, грамоти, благодарствени писма, тениски и шапки "доброволец", превантивни пакети от 5 наръчника за обучители и ваучери за кино.

Поощрителни награди получиха Вая Никитова 10 „б“, Калина Йорданова 10“б“, Преслава Казанджиева 10 „б“ и Рая Кюркчиева 10 „б“ клас.

 

И тази година учениците от Трета ПМГ „Акад. Методий Попов“ се включиха с ентусиазъм в кампанията по повод 1. декември – Световния ден за борба със СПИН.

 Главни действащи лица бяха членовете на клуб ‚Превенции“, а цел на кампанията бе учениците да получат достоверна и полезна информация за болестта, начини на предаване и превенция. Затова преди първия учебен час на всички гимназисти бяха раздадени червени гривни и информационни материали. През този ден навсякъде присъстваше червената панделка – международен символ на aнти - СПИН кампанията, изразяващ солидарността към хората, живеещи с ХИВ и необходимостта от обединяване на усилията в общата борба срещу болестта. Една от традиционните инициативи в гимназията бе конкурсът за плакат на тема “Мисли с главата си!“, в който и през тази година се включиха голям брой ученици, състезаващи се в две категории – индивидуално и колектив. Журито с председател г-н Р. Георгиев, преподавател по изобразително изкуство, бе затруднено от силното представяне на участниците. Накрая бяха присъдени две първи индивидуални награди: на Мариета Георгиева от X в клас и на Ивайла Йорданова от X в клас, а призовото място в другата категория получиха два колектива: Карина Наумова + Алина Замятина от IX д клас и Йована Дражева + Микаела Арнаудова от X в клас. На церемонията по награждаването директорът на училището г-жа Ася Чилингирян поздрави всички участници за тяхната ангажираност към проблема и доброто им представяне, а отличените от първо до трето място получиха грамоти и сладки награди.

 

Трета природоматематическа гимназия „Академик Методий Попов“ се включи в програмата „Час по правосъдие“, за реализирането на която РУО Варна, Варненски окръжен съд и Варненски районен съд подписаха мемурандом за сътрудничество и партньорство. Целта на програмата е формиране на правна грамотност и култура сред учениците и повишаване степента на доверие в съдебната власт.

Над 300 ученици от гимназията ще имат възможност да присъстват на лекции и дискусии по значими теми, свързани с детското правосъдие, начините на защита при домашно насилие и др. При срещите на учениците с юристите те ще запознаят и научат повече за интересните професии на съдии, прокурори и следователи.

 

На 16 ноември 1996 г. на Общо събрание на ООН е приета Декларация за принципите на толерантността. Като член първи е залегнала дефиницията на това що е толерантност. „Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.”

За да има толерантност – трябва да има знания, откритост, общуване и свободата на мисълта, съвестта и убежденията. Толерантност – това е хармония в многообразието. Толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

По инициатива на ученици от всички випуски, Денят бе отбелязан в Трета ПМГ „Акад. Методий Попов“. С големи различни цветни букви, каквото е и многообразието между хората, те написаха думата ТОЛЕРАНТЕН. Всеки ученик, имаше възможност да напише синоним към нея. През целия ден се провеждаха дискусии по темата в духа на толерантността, под мотото: „Светът е шарен, затова е красив!“.

 

За първи път Варна стана домакин на фестивал на Науката, организиран от Фондация "Красива наука", под патронажа на Министерството на образованието и науката. Ученици от Трета ПМГ „Акад. Методий Попов“ взеха участие в организацията на фестивала като доброволци. Асистираха на водещите, менажираха научните сесии и събития и имаха възможност да се докоснат до вдъхновяващи истории от български и чуждестранни учени, как науката е в основата на всички сфери на живота ни.

 

На 15.10.2022 г. ученици от Трета ПМГ "Акад. Методий Попов" взеха участие в мащабна инфромационна кампанията против трафика на хора Walk For Freedom - "Поход за свобода", организирана от Дирекция "Превенции", Община Варна, Местната комисия за борба с трафика на хора, Фондация "SOS - семейства в риск", в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора. Целта на Похода е в посока превенция и повишаване на информираността на обществото към проблема с трафика на хора.

 

Други постижения

Документи

Стратегия за развитие на училището
Годишен план
Метеорологични измервания в района на училището
Безопасна работа в интернет
Етичен кодекс
Програми и политики
ДЗИ
НВО
Седмично разписание
График ваканции и смени
График консултации
График класни и контролни работи
График спортни дейности
График изпити
Учебници
Свободни места за ученици
Униформи
 

Финансови и административни документи

Стипендии
Бюджет на III ПМГ "Акад. М. Попов"
Профил на купувача
Достъп до обществена информация
Вътрешна политика за защита на личните данни
 

Полезни връзки

МОН

РУО – Варна
Община Варна

Прием в ИУ - Варна

 

За подаване на сигнали по обхвата на деца и ученици:

тел. 0800 10 112

e-mail: obhvat@mon.bg