Добре дошли в сайта на III ПМГ "Академик Методий Попов" гр. Варна!

     В III ПМГ "Акад. Методий Попов" днес се обучават 675 ученици в 25 паралелки. Гимназията е с утвърден авторитет сред училищата в гр. Варна и нейните възпитаници са конкурентноспособни, с достойно място в живота. Заслугата за това е на учителите и учениците, които заедно градят авторитета на училището, изпълнени с любов към науката, към хората, към родното училище нашата ТРЕТА ГИМНАЗИЯ , единствена и неповторима за всеки, свързал по един или друг начин живота си с нея.

 

Отлично представяне на олимпиадата по химия и ООС

Илиян Кънчев, ученик от XI д клас, се класира за Националния кръг на XLIX олимпиада по Химия и ООС със 75 точки – най-висок резултат в IVсъстезателна група от област Варна.

Да пожелаем успешно представяне на Илиян и неговия ръководител госпожа Нина Димова!

 

На първи март учениците от XII клас имаха гост от Германия, студент по стоматология във Варна. Те му подариха мартеница и му разказаха за стария български обичай, а той отговори на техните многобройни въпроси. После добрите домакини почерпиха госта и всички заедно пяха песен на немски език.

 

Ученици, учители и непедагогически персонал на Трета природоматематическа гимназия "Акад. М. Попов" традиционно изпратиха старата година с маратон от благотворителни събития. Те внесоха много ентусиазъм, топлина, дух на съпричастност в нашата общност.

За шеста поредна година бяха организирани Charity shop като част от "услугите в кръг", два благотворителни коледни базара с авторски картички и сувенири, благотворителен кулинарен базар, благотворителен концерт.

В партньорство с кметство "Приморски" бяха украсени и отнесени елхи в 6 заведения за социални услуги. Зарадвахме с дарения и украси Център за работа с бездомни деца "Гаврош", Дневен център за деца и младежи с умствено изоставане "Св. Йоан Златоуст", Дневен център за възрастни с множество увреждания "Слънчевата къща", Център за настаняване от семеен тип "Другарче", "Карин дом", ученици от нашата гимназия, на които предстои лечение.

Бяхме щастливи, че за първи път в гимназията имахме Ден на благотворителността, под надслов „Приятелството...то се подарява”, наситен с редица събития и изяви на настоящи ученици и ученици от гимназията, завършили в предходни години. Девизът "В Трета няма бивши ученици" се оказа много продуктивен, емоционално зареждащ и показа потенциал и за бъдещи инициативи, организирани в мрежа. Симона Стоева, наша ученичка от Випуск 2011, представи своя първи роман, за първи път при голям интерес от страна на публиката се проведе волейболен мач между ученици и учители, за пореден път евристичното състезание „Какво? Къде? Кога?”, организирано от „Клуба на знаещите” донесе изключителни емоции на участници и публика. Заедно иратихме 2016 година с широки усмивки!

Коледен концерт

Галерия

 

През 2015 г. беше проведено задълбочено изследване на природонаучната грамотност на учениците, като наред с това бяха актуализирани и данните за постиженията им по четене и природни науки от предходните изследвания - PISA. PISA е международно изследване на ОИСР, което се провежда от 2000 г. през периоди от три години. Оценяват се знанията и уменията на 15-16 годишните в три области: четене, математика и природни науки. Учениците от III ПМГ „Акад. М. Попов“, участвали в PISA 2015, достойно защитиха името на гимназията.

съдържателна област

среден резултат в точки на учениците от III ПМГ

среден резултат в точки на българските ученици

среден резултат в точки на учениците от държавите в ОИСР

Природни науки

516 446 493

Математика

520 441 490

четене

509 432 493

 

 

Със заповед № 0039 / 09.01.2017 г. на Кмета на Община Варна 10.01.2017 г. e обявен за неучебен за училищата в община Варна. Учебните занятия ще стартират на 11.01.2017 г., сряда, втора смяна.

 

Ръководството на Трета природоматематическа гимназия „Академик Методий Попов” изказва похвала и благодарност на г-жа Павлина Пеева – старши учител по ФВС и на Училищния отбор по волейбол – девойки Х – ХII клас, завоювал III място на Общинския кръг на ученическите игри 2016/2017 година, в състав:

Десислава Чернева VIII а клас
Михаела Любчева Х а клас
Мартина Абаджиева Х б клас
Зорница Бъчварова Х г клас
Габриела Горанова Х д клас
Десислава Димитрова ХI в клас
Константина Янчева ХI д клас
Деница Карагьозова ХII в клас
Мартина Добрева ХII в клас
Аглика Григорова ХII г клас

ГРАМОТА

 

 
 

През месец ноември тази година Симона Стоева представи дебютния си роман "Никога достатъчни". Симона е завършила Трета природоматематическа гимназия "Академик Методий Попов" през 2011 г. Пожелаваме й бъдещи творчески успехи!

 

 

 

Зрелостниците на Трета ПМГ „Академик Методий Попов“

със 71 отлични оценки на втори ДЗИ, от които 9 пълни шестици

 

  На майската сесия на ДЗИ зрелостниците от Випуск 2016 защитиха специфичния облик на гимназията. 

   От 134 явили се на втори задължителен изпит, 71 ученици са избрали учебния предмет биология и здравно образование, като 48 от тях са постигнали отлични резултати. Броят на пълните шестици по биология е 8, а една ученичка е с максимален брой точки - 100. 

  Дванадесетокласниците, избрали за втори задължителен изпит учебния предмет химия и опазване на околната среда са  постигнали среден успех 5.33, като 50% от явилите се имат отлични оценки.

  Зрелостниците  защитиха и „хуманитарния профил“ в гимназията. От положилите изпит по география и икономика 40% са с отлични оценки. 

  Изключително достойно е и представянето на изпита по английски език. Учебният предмет бе предпочетен от 36 ученици, от които 14 са с отлични оценки. Един ученик има пълна шестица.

  Средният успех на Випуск 2016 от втори задължителен изпит е                 Много добър (5.31).

  На матурата по БЕЛ 41 ученици са  с отлични оценки, а средният успех е Много добър (5.06).

  Отлични са и резултатите на тримата ученици, явили се на зрелостен изпит по избор. Изборът на предмета химия беше защитен с оценка 5.61, а на биология – с оценки 5.95 и 6.

 

 

    

   Отборът по мини футбол към III ПМГ "Акад. Методий Попов", в състав:

Ивелин Любенов - ХI г клас; Христо Стоянов - ХI д клас; Радослав Радичков - ХII а клас; Никола Братоев - ХII а клас; Станислав Ерменков - ХII б клас; Димитър Димитров - ХII г клас; Мариян Костадинов - ХII д клас; Теодор Николаев - ХII д клас,

завоюва второ място на "Ученическа купа Варна" 2016 г.

  Ръководството на гимназията изказва похвала и благодарност на учениците и техния ръководител - Г-н Димитър Николов - старши учител по ФВС.

 

Пожелаваме успех и на следващи участия!

 

 

 

 

   На 10 май 2016 г., в х-л „Черно море“, се проведе първата церемония по връчване на грамоти на варненски училища за активното им участие и принос в развитието и осъществяването на общинската политика за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора – „Младите хора и бъдещето“.

   Училищният превантивен клуб към III ПМГ „Акад. Методий Попов”  активно си партнира с Община Варна, Дирекция „Превенции” и заслужено получи своето отличие.    

    С  грамота за „за участие в реализирането на общинската програма по превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора и активна доброволческа работа в кампании и обучения по връстников подход“ бяха наградени:

   Мария Леонидова 11 г клас;

   Павлина Драгнева 11 г клас;

   Александра Иванова от 11 г клас.

    Удостоверения за преминати обучения по основните направления /превенция на наркомании, превенция на трафика на хора, превенция на ХИВ/СПИН, безопасен интернет/ получиха:

   Бианка Пеева 10 г клас;

   Ива Алексиева 9 в клас;

   Александра Иванова 11 г клас;

   Генадий Иванов 10 в клас.

 

ЧЕСТИТО НА ОТЛИЧЕНИТЕ!

 

       На 16.04.2016, се проведе Великденското състезание „Какво? Къде? Кога?“, в което участие взеха 14 отбора. Организатор бе  Клуб на знаещите „Делфин“. Участниците бяха разпределени в два потока – ученици /8 -12 клас/ и членовете на клуба. Отборът на III ПМГ "Акад. М. Попов" – гр. Варна се представи достойно и се класира на второ място.

 

 
 

 

  Учениците от ХII а и XII г клас се включиха в благотворителната инициатива "С тениска на бала". Инициативата е организирана от МОТО - ПФОЕ ЕООД в партньорство със Столичната организация на Българския червен кръст за подпомагане на зрелостници - сираци при обучението им във висши училища и професионални колежи.
 

  

  На 07.04. и 08.04.2016 г. във Варна се проведе 41-та Национална олимпиада по биология и здравно образование. Единственият представител за Варненска област във втора възрастова група,  Доротея Колева от  XII а клас, с ръководител г-жа Калинка Патлеева, достойно представи III ПМГ „Акад. М. Попов“ с  резултат отличен 5.50.

 

 

И в Плевен - първи!

    За четвърта поредна година, след спечелване на областния кръг, Театрално студио „Ваганти” при III ПМГ „Академик Методий Попов” участва в Националния фестивал на авторска драматургия и театър на английски език в гр. Плевен /26-27 март 2016 г./.

Този път младите актьори, режисьори и сценаристи избраха трудна, драматична, но много актуална тема – децата, изоставени в домове, отхвърлени от обществото.

С много жар и талант разказаната история предизвика овации и накара публиката да се изправи на крака!

И закономерно - най-много номинации, спечелени от нашите таланти: цели четири!

Авторската пиеса „Изгубените деца” /”Sunflower field”/ бе отличена за най-завладяващо представление, за най-въздействаща екшън сцена, за най-убедително физическо сценично присъствие и за най-добра актриса /Теодора Мирославова Михайлова за ролята на Паркър/.

 

 Галерия

 

   Варна за „Европейска младежка столица 2017“

Участвайте в проучване на нагласите и очакванията на младите хора, свързани с избора на Варна за „Европейска младежка столица 2017“

Други постижения

Актуално

Стипендии

График ваканци и смени

Стратегия за периода 2016-2020 година

График за контролни работи

График за класни работи

График за консултации с родители

График за консултации по учебни предмети

График за часовете по СИП

График спортни дейности

Разпределение на групите II-ри чужд език

Годишен план

Програми

Етичен кодекс

Спортен календар

Свободни места за ученици

Седмична програма

Учебници

Държавни зрелостни изпити

Форми на обучение

Профил на купувача

Обществен съвет към III ПМГ
Бюджет на III ПМГ "Акад. М. Попов"
Униформи
 

Полезни връзки

МОН

РУО – Варна
Община Варна

Прием в ИУ - Варна

 

За подаване на сигнали по обхвата на деца и ученици:

тел. 0800 10 112

e-mail: obhvat@mon.bg